Jag har i uppdrag av Betsafe.com tagit fram fleralet bloggar och gjort en sajt á la My Starbucks Idea där vem som helst kan lämna förslag och sedan kommentera och rösta på förslagen. Jag har varit delaktig i både koncept och produktion. Koncept och en del strategi gjorde jag tillsammans med Peter Rosdahl och Betsafe’s kompetenta personal under ett par intensiva dagar i somras. Alla bloggar är baserade på plattformen WordPress MU och jag tänkte skriva lite kring hur arbetet gjorts och genomförts. Till min hjälp har jag haft Erik Falk som hjälpt mig med en del djupare programmering och har varit mitt tekniska bollplank sista två veckorna. Stort tack Erik, riktigt bra jobbat!

Det blir snabbt en del tekniska detaljer så om du inte är intresserad av hur jag tekniskt löst vissa funktioner kan du sluta läsa nu och gå direkt till slutresultatet istället.

Först av allt, det här är nog det snabbaste projektet jag jobbat med hittills. Det har gjorts på rekordtid och jag har jobbat med de saker jag tycker är roligast och är bäst på. Vilket är både koncept och utveckling. Och det här är, om jag ska sticka ut hakan lite, ett bra exempel på hur lyckat resultatet blir då.

Språkstyrning via IP-adress

Jag har gjort sju olika bloggar på varsitt språk plus en specialblogg (My Odds Idea) som är på sju olika språk. Besökaren ska inte behöva välja språk utan alla bloggar styrs av vilket IP-nummer besökaren har eller vilket val användaren gör.

Det som görs är att man kollar av vilken ip-adress besökaren har och jämför det mot en databas för att får reda på vilket land och sedan skickar man vidare besökaren till rätt innehåll/sida. Databasen jag har använt kommer från ip2nation.com och innehåller två tabeller. Det är alltså rent tekniskt en hel del att tänka på.

Att via IP-adress eller knappval styra till rätt blogg och My Odds Idea styrs med samma princip till rätt kategori och innehåll. Ovanpå detta har jag gjort översättningsbara teman där gränssnittet översätts till rätt språk. Även det styrs via IP eller knappval.

Jag har använt samma princip som Andreas Eriksson skrivit om, där kan du läsa mer om tillvägagångssättet. Ett annat alternativ hade kunnat vara att använda något API men det här kändes säkrast och snabbast.

Låt alla posta och rösta, utan att spamma

Syftet med My Odds Idea är att vem som helst ska kunna lämna förslag på en vadslagning. Sedan väljer Betsafe ut några av dem och gör det möjligt att satsa riktiga pengar på förslagen. Tekniskt sett tillåter jag alltså användaren att publicera ett inlägg direkt som sen kategoriseras med samma princip som all språkstyrning, via IP-nummer eller flaggval.

Kort sagt är det ett formulär som alla kan fylla i, med JavaScript kollar jag av så att det finns korrekt data i formuläret som senare kontrolleras via Akismet för att avgöra om det är spam eller inte. Vid spam avfärdas innehållet, är allt okej publiceras förslaget via WordPress. Anton Lindqvist skriver mer ingående om hur det här fungerar. My Odds Idea bygger på samma funktionalitet. Jag har gjort ytterligare några funktioner som begränsar användare från att spamma men det går jag inte in på i detalj.

Till sist finns det även möjlighet att rösta tummen upp eller tummen ner på förslagen som också går att filtrera på bäst rankade, värst rankade och mest kommenterade. Även röstningsfunktionen har vissa delar som påminner om Antons plugin Emo Vote.

Slutresultatet

Slutresultatet är alltså en portal med en startsida som listar senaste förslagen från My Odds Idea, senaste rubrikerna från vald språkblogg, samt en sticky-post och senaste bloggposten från samma språkblogg. Alla inlägg går att kommentera via formulärfältet eller Facebook. På högersidan visas nyhetsflödet från deras Facebook Fan Page, senaste bilderna från Flickr och senaste twitterflödet.
Saker jag lärt mig

Den största utmaningen med facit i hand har varit att få ihop alla delar i projektet. språkstyrningen, att få den att fungera på alla tänkbara sätt. Den blev mer omfattande än jag trodde och jag fick tänka till ett par extra varv. Dels språkstyr jag bloggarna, alltså väljer blogg-ID och språkfil baserat på land. Dels språkstyr och kategoriserar jag innehållet i My Odds Idea. Rent tekniskt ingen raketvetenskap, även om lösningen med ip2nation.com blev väldigt snabb och smidig.

Samtidigt är det inte första gången jag gör sådana här projekt, men mitt första sen jag startade eget. Tiden på BKC STHLM har gjort mig duktig på att beräkna funktioner med tid, begränsa, dela upp och i ett tidigt skede bestämma var man börjar. I sin helhet är det ett rätt stort pussel att få ihop.

En annan sak jag lärt mig är hur viktigt det är att ha någon att bolla idéer med, både konceptuellt och tekniskt. Framförallt tekniskt då man oftast är flera som diskuterar kreativa idéer och koncept. Det är här Erik Falk kommer in i bilden, honom träffade jag när jag undervisade på Högskolan i Kalmar. Jag tog kontakt med honom just för att jag behövde någon att diskutera tekniska lösningar med och som samtidigt kunde avlasta mig.
Tack Erik! Igen. Tack också till Anton och Andreas, som delar med sig av sina smarta lösningar.