Skärmflygare

I år är det 10 år sedan jag sa upp mig från min trygga anställning för att starta eget. Jag och två branschkollegor vann kontorsplats på en företagsinkubator som hette iQube och jag kände att det var dags att prova mina vingar på egen hand.

Idén hette Första Kapitlet där tanken var att du som användare skulle kunna läsa första kapitlet av en bok innan du bestämmer dig för att köpa den. Året var 2009 och Pirate Bay-målet var i full gång. Något som inte direkt gynnade en liten startup som ville utmana Sveriges tre-fyra bokförlag med att lägga upp delar av deras material på internet. Det var minst sagt en utmaning.

Några lärdomar

  • Vi timeboxade projektet, 10 veckor till färdig produkt => bra! Gjorde oss snabba i beslut och utveckling.
  • Ensam som utvecklare => tufft, pressat läge ibland.
  • Livemöten varje morgon => grymt bra, fick perspektiv på saker.
  • Transparens => bra! Alla kunde följa allt vi gjorde vilket gav oss värdefull feedback.
  • Bransch => utmanande, bokbranschen var traditionell och mossig, få vågade hoppa på.
  • Vi avbröt projektet efter 6 veckor => sunt, vi var inte helt överens och tack vare timebox ingen större insats skadad. Förutom att jag hade sagt upp mig. 😉

I korthet: väldigt glad att jag vågade, lärde mig mycket om utveckling och framförallt om mig själv.