The 4-Hour Work Week

Bokomslag för the 4-Hour Work Week

ISBN: 9780091929114
Läst datum: Oktober 2009
Hur starkt jag rekommenderar den: 10/10
Köp boken på Bokus eller Amazon

Intro

Av titeln att döma kan man tro att boken riktar sig till personer i 20-30 årsåldern, utan större omkostnader som vill sluta jobba och resa runt i världen. Men jag tycker det är en bok alla bör läsa oavsett ålder. Kanske främst med tanke på den traditionella synen på pension. Där vi jobbar så mycket vi kan fram till vi är 65-70 år och först då tänker att vi ska göra det vi egentligen vill göra.

Författaren Tim Ferriss öppnar upp och bjuder in till ett annat tankesätt. Att ett annat levnadssätt är möjligt. Att du inte bör vänta med det du vill göra.

Boken kan summeras i fyra centrala delar:

  • Sätt inte livet på paus (fram till pensionen)
  • Gör det bästa av din (arbets)tid
  • Produktivitetstips
  • Automatiserade, passiva intäkter

Sätt inte livet på paus (fram till pensionen)

Många människor offrar sina liv för tanken på pension. De går till jobbet varje morgon och sliter bakom ett skrivbord i åtta timmar och drömmer om den avlägsna dagen när de har gjort sin tid och äntligen kan luta sig tillbaka med en drink på en soldränkt strand. Författaren menar att sådana människor skjuter upp livet. “Istället för att leva livet idag sliter de hårt och länge, lägger undan pengar till morgondagen. Visst, de kan spara en rejäl summa – men ingen summa pengar är värda en livstid av arbete”. Tar dig tid till mini-retreats.

Gör det bästa av din (arbets)tid

Går lite hand-i-hand med första punkten. Ställ dig frågan: vad får jag ut av det här? Eller: what’s in it for me? Lär dig att få tid till de viktiga sakerna i ditt liv. Prioritera, delegera och säg nej till det som du inte går igång på. Och fundera på vad du faktiskt gör i ditt arbete – drömmer du om något annat? Fullfölj din dröm nu, vänta inte.

Produktivitetstips

Författaren Tim Ferriss var nog den person som såg till att begreppet 80/20-regeln fick ett stort genomslag. Tim är ett stort fan av 80/20-regeln, eller Paretoprincipen som den också kallas. Tim uppmanar oss att hitta 20% av arbetet som utgör 80% av vår produktivitet och lämna resten. Eller enklare uttryckt: 80% av det du presterar på jobbet kommer från 20% av tiden du lägger ner. Och vill du arbeta smartare är det dessa samband du måste identifiera.

Boken tar upp flera produktivitetstips, exempelvis att du förutom en Att-göra lista bör skriva en lista på vad du INTE ska göra. Eller att du bör sätta telefonen i flygplansläge och stänga ner mejlen för att träna på att inte kolla på varenda notis som dyker upp.

Automatiserade, passiva intäkter

Det nämns flera praktiska exempel i boken och Googlar du det idag så finns det ännu fler. Allt från virtuella assistenter och apputveckling till att skriva böcker eller investera i aktier. Fokusera inte för mycket på de exempel som nämns. Ta istället åt dig av tankesättet och fundera på hur du kan använda det på ditt sätt och i ditt liv.

Några citat

Doing something unimportant well does not make it important.

What we fear doing most is usually what we most need to do.

Excitement is the more practical synonym for happiness, and it is precisely what you should strive to chase. It is the cure-all. When people suggest you follow your “passion” or your “bliss,” I propose that they are, in fact, referring to the same singular concept: excitement. This brings us full circle. The question you should be asking isn’t, “What do I want?” or “What are my goals?” but “What would excite me?

Summa summarum

En riktigt bra bok som ger dig ett ramverk för att hitta rätt tankesätt för att arbeta smartare, mer effektivt och framförallt spendera tiden på det du vill göra.

Finns på Bokus eller Amazon.