Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna

Bokomslag för boken Hjärnstark Betyg: 10/10

Köp boken på Bokus

Intro

Hjärnstark är skriven av Anders Hansen, specialistläkare och psykiatriker. Boken har undertiteln “Hur motion och träning stärker din hjärna” och handlar alltså om hur hjärnan påverkas av det vi gör och hur vi kan träna hjärnan för att må bättre.

Läser du boken lär du dig att det finns en koppling mellan motion och psykisk hälsa. Fysisk aktivitet på recept har använts inom vården mot hjärt- och kärlsjukdomar ett bra tag och numera används det även mot psykiska diagnoser.

Sedan många år tillbaka vet man till exempel att träning kan vara lika effektivt mot lindrigare depressioner som antidepressiv medicin.

Hjärnan är en muskel (nästan)

Första kapitlet i boken handlar om att den mänskliga hjärnan är föränderlig. Vilket du ska ha med dig för att förstå resten av boken.

Förr i tiden trodde man att hjärnan var statisk, att vi föddes med en uppsättning hjärnceller utan att få nya. Numera vet man om att hjärnan i själva verket är anpassningsbar och dynamisk.

Hjärnan kan kompensera för allvarliga hjärnskador och sjukdomar. Även påtaglig och långvarig stress påverkar hjärnan negativt. Och det finns studier som visar att bästa sättet att hålla hjärnan frisk och fräsch är att motionera. Sudoku, korsord, datorspel och kognitiva appar kan slänga sig i väggen, menar författaren. Att snöra på sig joggingskorna är överlägset mycket bättre.

Förenklande men upplysande

Största delen av boken handlar om hur motion påverkar hjärnan på olika sätt, och hur du kan optimera din träning för hjärnans skull.

Genom att röra på dig regelbundet kan du förbättra ditt fokus, hantera stress bättre, få bättre minne, bli mer kreativ och åldras långsammare. Även nedstämdhet kan du bli av med, iallafall till en viss gräns, vilket författaren Hansen tydligt påpekar.

Hansen förenklar en hel del vilket jag tror är en förutsättning för att nå ut till en bred grupp, annars hade boken blivit fackspråkstung. Men även om han förenklar, och medvetet spetsar till budskapet, tycker jag han håller sig inom den vetenskapliga kärnan.

Hansen är noga med att påpeka att det krävs en viss typ av träning och en långsiktighet. Han nämner också att man inte ska ersätta exempelvis antidepressiva mediciner med träning. Ibland kan man behöva både och, eller till och med bara mediciner, för effekt mot ångest och depression.

Ett ämne som förtjänar uppmärksamhet

Det här är en väldigt bra bok med ett budskap som förtjänar större uppmärksamhet. Det är ett renodlat budskap genom hela boken: hjärnan är dynamisk och föränderlig, och att vi förbättrar både vårt fysiska och psykiska mående av att röra på oss. Att ett stillasittande liv påverkar oss negativt.

Boken Hjärnstark finns på Bokus