Spark – The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain

Bokomslag för boken Spark – The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain Betyg: 10/10

Köp boken på Bokus eller Amazon.

Intro

Detta är en mycket intressant bok för dig som vill lära dig mer om hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet. Boken har undertiteln “The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain” och avslöjar hur träning förbättrar din hälsa och till med din förmåga att lära dig nya saker, tänka klart och hantera stress.

Boken tar upp flera exempel och vetenskaplig forskning som förklarar de otaliga fördelarna med fysisk aktivitet och de grundläggande kopplingarna mellan kropp och själ.

Stark koppling mellan kropp och knopp

Budskapet i denna bok är att det finns en stark koppling mellan kropp och knopp, vilket gör motion och träning avgörande för både fysisk och mental hälsa. Både din kropp och ditt hjärnkontor behöver kondition. Träning kan hjälpa till att lindra symtomen på stress, depression, sakta ner åldrandet OCH förbättra din förmåga att lära dig saker.

Författaren menar att motion är extra viktigt för dig med ett beroende eller en depression. Har du en beroendeframkallande personlighet? Försök springa. Om du kämpar med ett beroende av något slag eller känner att du har en beroendeframkallande personlighet, kan motion hjälpa dig att hejda dina ohälsosamma drifter.

Istället för att hänge dig åt ett missbruk kan du springa eller simma. Du kommer att upptäcka att träning kommer att få din kropp och ditt sinne tillbaka på rätt spår.

Några russin ur kakan

 • Rör på din kropp och håll dig alert
  Människor utvecklades inte från arten soffpotatis. Våra förfäder var alltid på språng. För att överleva var våra förfäder tvungna att byta plats, flytta från vattenhåll till vattenhåll, fly från hungriga lejon eller jaga andra djur för mat. Men idag tillbringar den moderna människan mycket tid sittande vid ett skrivbord och rör bara sina fingrar. För dig som läser boken kommer du lära dig att brist på aktivitet skapar kaos i den mänskliga hjärnan. Hjärnan behöver att kroppen rör på sig för att den ska fortsätta fungera och förbli frisk. Läs om vad allergitabletter lärde läkare om depression, eller vad en trasig höft kan göra för din hjärna.

 • Träning är inte bara bra för din kropp utan också bra för din hjärna
  Du är vet om att du kan bygga muskler genom att lyfta vikter. Men visste du att din hjärna också är ett formbart organ som blir starkare av rörelse? Tänk på din hjärna som en annan stor muskel – vilket innebär att om du håller din hjärna aktiv blir den starkare. Varje gång du lär dig något nytt skapar cellerna i din hjärna starkare kopplingar mellan dem för att bearbeta den nya informationen. Fysisk träning förbättrar dessutom anslutningen till hjärnan, vilket förbereder din hjärna att lära sig ännu mer. Läser du boken blir det tydligt att träning hjälper till att öka din hjärnas förmåga men det är bara en av många fördelar. I boken kan du också läsa om läsförståelsen ökar bland de som tränar och att träning dessutom lindrar stress.

 • Depression finns inte bara i ditt sinne utan också i din kropp
  Motion kan hjälpa dig lindra en klinisk depression och nedstämndhet. Har du någonsin känt dig nere, kanske under flera månader? Du kanske har varit eller är deprimerad? Redan på 50-talet gjordes det studier som visar att depression inte enbart är något psykologiskt utan att det relaterar till den fysiska kroppen. När du känner dig nere eller till och med om du lider av klinisk depression kan träning hjälpa till att lindra vissa depressiva symtom. Träning skapar morfinliknande ämnen som kallas endorfiner i kroppen, vilket inspirerar till en känsla av eufori. Det är bara en anledning till att gå ur soffan och röra på din kropp. Träning hjälper dig inte bara att tappa några extrakilon; det kan också lyfta din mentala inställning och förbättra ditt humör.

 • Undvik inaktivitet, oavsett ålder
  Att göra ingenting försämrar både kropp och själ. Läser du boken lär du dig att både kropp och själv är besläktat med åldrandet. Dåliga livsstilsval, som brist på fysisk aktivitet eller rökning kommer öka chanserna till hjärnsjukdomar. Bra livsstilsval som regelbunden träning ökar däremot chanserna att hålla din hjärna frisk. Att lyfta vikter kan både hjälpa dig att avvärja benskörhet, när ben blir porösa och ömtåliga, och utlösa hjärnceller för att bilda nya kopplingar. En löptur kan gynna blodkärlen, inklusive kärlen i din hjärna. Löpningen sänker blodtrycket och hjälper till att förhindra blockeringar i hjärnans kapillärer orsakade av fettavlagringar eller blodproppar. Så att ta en promenad eller en simtur kan vara lika givande för din hjärna som att kämpa igenom det där korsordet.

Om författaren

Boken Spark är skriven av John J. Ratey, professor i psykiatri vid Harvard Medical School och chef för klinisk praxis i Cambridge, Massachusetts. Han har publicerat drygt 60 artiklar om psykiatri och psykofarmakologi.

Medförfattare är Eric Hagerman, regissör för video- och multimediainnehåll på This Old House Ventures. Han var tidigare redaktör på tidningarna Popular Science och Outsider. Han har också skrivit till flera amerikanska publikationer, bland annat tidningen Wired.

Summering

Huvudbudskapet i boken: det finns en stark koppling mellan kropp och själ. Vilket gör träning och rörelse avgörande för både fysisk och mental hälsa. Genom att regelbundet röra på dig kan du lindra symtomen på stress och depression, sakta ner åldrandet och förbättra ditt minne.

För mig fungerade boken som en intresseväckare för hur hjärnan fungerar och hur den påverkas av stress och vad som är viktigt för att den ska fungera bra. Så om du är nyfiken på vad som egentligen händer i din hjärna och vad du kan göra för att stärka den (spoiler: träna) så är Spark verkligen värd att läsa.

Finns på Bokus eller Amazon.