Ett poddtips om kreativitet och hur gnissel och tjaffs kan vara av värde i ett produktivt skapande.

Lyssnade på ett trevligt och intressant samtal mellan journalisten Jan Gradvall och futurologen Magnus Lindkvist i deras podd Gradvall + Magnus.

De pratar om kreativ friktion och varför gnissel och bråk är att föredra framför flow och harmoni. Att allt man tycker om att göra vill man ska vara enkelt och lätt men att verkligheten är något annat. Att kreativitet gynnas av friktion.

Behöver vi friktion för att hitta till kreativitet?

Eller kanske acceptera friktion?

Att vi inte alltid kan vara överens, eller att vi kanske inte alltid bör vara överens för att hitta fram till det bästa resultatet.

Det finns någon form av kreativt värde i friktion och motsättningar, att det leder till ett produktivt skapande.

De är något på spåren tycker jag! Att tolerera och kanske främja friktion. Att friktion kan vara något bra. Det är något att ta med sig de gånger du sitter mitt i ett projekt som inte bara är lustfyllt och inspirerande.

Att välkomna motsättningar och friktion.

För att citera Magnus: “Arkitekten drömmer. Ingenjören tänker på hur det ska fungera.” Intressant reflektion tycker jag! Själv drar jag paralleller till relationen mellan en designer och en utvecklare. Där det handlar om att hitta bästa vägen fram, där den ena drömmer och visionerar och den andra funderar på lösning.

Jag kan också relatera detta till skapande och kreativitet när det gäller att skriva

Ibland behöver du bara börja göra.

Sätta dig ner och skriva, sätta dig ner och börja. I bästa fall kommer kreativiteten och skapandet till dig. I värsta fall har du iallafall börjat.

Som jag nyss gjorde. Och nu är jag klar.

Lyssna på avsnittet

Tack till Jacob Westerlund som tipsade om podden.