Böckerna Hjärnstark och Spark

Om du har svårt med träningsmotivationen kommer här två tips på riktigt bra böcker som fick mig att tänka till kring träning, rörelse och motion. Och framför allt vilket hyperintressant organ hjärnan är!

Vill du må bättre, bli mer stresstålig, förbättra ditt minne och bli mer kreativ? Se till att röra på dig! Det är min snabba sammanfattning efter att ha läst de här böckerna.

Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

Båda böckerna är riktigt intressanta! För mig fungerande båda böckerna som en intresseväckare för hur hjärnan fungerar och hur den påverkas av stress och vad som är viktigt för att den ska fungera bra.

Så om du är nyfiken på vad som egentligen händer i din hjärna och vad du kan göra för att stärka den (spoiler: träna) så är båda böckerna verkligen värda att läsa.

Boken Hjärnstark

Bokomslag Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna Hjärnstark är skriven av Anders Hansen, specialistläkare och psykiatriker. Boken har undertiteln “Hur motion och träning stärker din hjärna” och handlar alltså om hur hjärnan påverkas av det vi gör och hur vi kan träna hjärnan för att må bättre.

Läser du boken lär du dig att det finns en koppling mellan motion och psykisk hälsa. Fysisk aktivitet på recept har använts inom vården mot hjärt- och kärlsjukdomar ett bra tag och numera används det även mot psykiska diagnoser.

Största delen av boken handlar om hur motion påverkar hjärnan på olika sätt, och hur du kan optimera din träning för hjärnans skull. Riktigt intressant och helt klart läsvärd.

Läsa hela summeringen av boken Hjärnstark

Boken Spark

Bokomslag Spark – The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain Det här är en bok skriven på engelska, skriven av John J. Ratey, professor i psykiatri vid Harvard Medical School. En något fackspråkstung bok men riktigt intressant läsning om hur hjärnan fungerar och hur vi kan påverka den på ett positivt sätt.

Boken har undertiteln “The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain” och avslöjar hur träning förbättrar din hälsa och till med din förmåga att lära dig nya saker, tänka klart och hantera stress.

Med stöd från vetenskaplig forskning tar författaren upp flera exempel som förklarar de otaliga fördelarna med fysisk aktivitet och de grundläggande kopplingarna mellan kropp och själ.

Läs min sammanfattning av boken Spark